Rapport från en sjukbädd

Sjuk? You bet.
Drygt 38 graders feber.
Samt fyra dagar kvar tills jag inleder min semester och flyger till Berlin.
Men eftersom jag kände mig som
Harriet Andersson i Viskningar och rop när jag vaknade i morse hyser jag inte stort hopp om Berlinerdekadens i helgen.
Ett besök hos björnen Bruno på Berlins zoo, tops. 
Kanske en äcklig weissbier.
På sin höjd.
Buhu, buhu. Självömk, självömk.
Tur då att mina soffpotatisinstinkter inte sviker när mitt immunförsvar gör det.
I går avverkade jag i rask takt rullarna Teeth, I Confess och Futurama: The Beast with a Billion Backs.
Om den sistnämnda finns inte mycket att säga. Mitt förhållande till Futurama har alltid varit ganska svalt.
Den mellersta hyser jag däremot varmare känslor för, eftersom jag är häftigt förälskad i Montgomery Clift. Eller snarare: jag är häftigt förälskad i varenda homosexuell manlig filmstjärna i studiotidens Hollywood.
Dean, Perkins, Hudson, Hunter, Mineo.
Trasiga liv, episka öden. Och mitt i all kitschig mytbildning dessa stackars mäns desperata längtan efter att uttrycka sig sexuellt i en tid där filmbolagen gifte bort sina bögiga guldklimpar med aningslösa flickor för att lägga sordin på skvallret.
Och så kungen av tragik då, Clift.
Oidipal, suput och naturligtvis enormt begåvad.
Förstör sitt vackra plyte i en bilolycka, plågas av svåra smärtor resten av sitt liv, super ihjäl sig, glöms bort.
Allt medan den historielösa bögvärlden dansar röven av sig till disco och dyrkar döda heterotanter i stället för sina egna martyrer.

Gårdagens gladaste överraskning så: den bottenlöst usla Teeth, som, trots sin brist på såväl strukturerad handling och peripeti som konsekvens och begåvning, ändå framstår som en liten camp pärla.

Enligt imdb är Teeth en skräckkomedi. Den är varken läskig eller särskilt rolig, bör jag kanske tillägga. Möjligen lite halvskoj i början när den unga Dawn, aktiv i nosexbeforemarriagerörelsen, predikar om avhållsamhet inför en jublande fjortispublik.

Men sedan, mina vänner, sedan!
Dawn upptäcker att hon är utrustad med en så kallad vagina dentata, det vill säga fitta med huggtänder, som aktiveras när Dawn utsätts för sluskiga närmanden från kåtdreglande tonårspojkar.
Resten av rullen baseras sedan i rask takt på mer eller mindre slumpvisa kastrationer av äckliga karlar.
En tafsande gynekolog?
Glufs glufs.
En smajlande sexfixerad styvbror?
Nafs nafs.
Och så min favorit: den minst hundraårige truckern som plockar upp Dawn när hon liftar, låser dörrarna och slickar sig om munnen alltmedan Dawn blickar in i kameran och ler ondsint.
Ninjafeminism, tja, jag vet inte. Filmen är liksom lite för oakademisk för det och propagerar för att sex, trots allt, är bäst och finast och vackrast med den rätte.
Men en katharsisliknande upplevelse är det helt klart att på film se våldtäktsman efter våldtäktsman förlora kuken.
Lika helt klart är det att jag nu bäddar ner mig igen, för, djeezes, den här feberfrossan jag har nu is driving me NUTS!


En filmkritikers associationsschemaSkriver om den norska tv-serien
Berlinerpopplarna i Aftonbladet idag (visas torsdag kl 21, med repris 1/7). En norsk succéserie som jag rekommenderar alla att se (sommaren är Svt:s lilla lågsäsongshyllrensningstid - perioden då man kan kosta på sig att sända udda företeelser som tyska deckare och norskt drama. Fega, fega svt.)
Dysfunktionella relationer och bisarra familjehemligheter utlovas. Och sådär i förbifarten finns det också en neurotisk dekoratörspugga med fet dansk pojkvän som en liten homobonus. Själv har mest pratat en massa om grisarna i serien de senaste dagarna. Jag är uppvuxen på ett litet familjejordbruk där vi födde upp smågrisar. Så fort de hade vuxit sig hyfsat stora skeppades de ut från vår lilla stall till en av de där stora köttfabrikerna. Det måste vara en massa barndomsminnen som väckts till liv av den här tv-serien, för jag har verkligen inte ens tänkt på suggor och smågrisar de senaste åren. Nu är det det enda jag vill snacka om.
Så sent som idag, när jag och Emma diskuterade den skyddsgrind som inte finns i Berlinerpopplarna, den som skyddar smågrisarna från att suggan ska ligga ihjäl dem. Och som hon hade sett i dokumentären "Vårt dagliga bröd" och tolkat som djurplågeri. Vilket ledde oss in på en diskussion kring spelfilmen "Fast food nation", och dess skildring av matindustrin. Antar att vi inte kan prata om någonting utan att genast hamna i filmträsket.
Kolla i alla fall in de glada grisarna i "Berlinerpopplarna" ikväll. Hårt jobbande statister, med livet som insats.

Den här stan är för liten för två avenyer

Veckans minst oväntade svenska tv-nyhet?

Jag menar: nog för att 90-talet är tillbaka - för det är det väl, eller har det hunnit bli otillbaka igen? - men det behöver väl inte nödvändigtvis innebära att man dammar av allt gammalt tingel-tangel från den epoken?
Som den dagliga tv-såpan?
En genre som, för övrigt, kändes halvdöd redan när fyran drog igång affischkampanjen för sin nya storsatsning Skilda världar sensommaren 1996.
Redan då låg svenska såpalandvinningar som Varuhuset och Lösa förbindelser , som visserligen sändes på veckobasis, tio år tillbaka i tiden.
Personligen minns jag att jag, inför Skilda världars seriestart, gick förbi de där trekantiga affischpelarna, som då pryddes av bilder på post it-lappar med kryptiska meddelanden á "lämna mig aldrig!" från Sandra, Daniel och Rebecka, och tänkte att det där, det där kommer aldrig att funka i Sverige.
Sverige är inte USA eller Storbritannien, tänkte jag, där uråldriga alster som Days of our lives och Coronation Street mer eller mindre räknats in i en televisonens kanon.
Jag hade fel.
För se, det gjorde det.
I alla fall en tid.
Och i Skilda världars kölvatten skvalpade sedan i åratal, av kommersiella kanaler, plötsligt framkrystade initiativ som Vänner och fiender och Nya tider omkring i etervågorna likt skitkorvarna i en bassäng på ett reningsverk.
Tills marknaden blev överhettad, hela genren led sotdöden och ersattes av realitylekprogram och dokusåpor i slutet av 90-talet.
Sörjd av få, glömd av de flesta.
Därför blev jag, för att uttrycka det snällt, rätt förvånad när jag via djungeltrumman fick höra om SVT:s nya dramaförslag för några år sedan.
Tre halvtimmesavsnitt i veckan sa du?
Med okända svenska skådespelare i huvudrollerna?
En serie som ska heta Andra avenyn och utspela sig på skabbiga MC-klubbsmeckat Hisingen i Göteborg?
Lycka till, liksom, återkom när du nyktrat till.
För om nu kommersiella amerikanska och brittiska kanaler sedan slutet av 90-talet storsatsat på kvalitetsdrama (herregud, var ska man börja, Oz, Sopranos, Six feet under, Queer as folk, The Wire etc etc) varför skulle public service-företaget SVT av alla institutioner söka sig tillbaka till den tröttaste av dramagenrer?
Men så, ett tu tre, klubbades förslaget hastigt och lustigt igenom.
Ett stort studiokomplex slogs upp på Lindholmen, ironiskt nog vägg i vägg med kvalitetssäkrade Backa teater, en boss som gjort samma såpa om och om igen sedan 80-talet tillsattes, sju miljoner avsnitt spelades in och så landsatte man

hela klabbet med en dokusåpa om castingprocessen - minst fem år efter castingsåpor som Popstarz - och därefter...
... en ekande tystnad.

Ingen tittade. Ingen pratade. Ingen brydde sig.

SVT hade, bokstavligt talat,  satsat alla dramapengar på ett bräde.
Och förlorat.
Så pinsamt. Så oerhört pinsamt.
Och kostsamt, så in i helvete kostsamt.
Nu yrar Göteborgs programchef Christian Wikander om att tittarsiffrorna varit mediokra.
Det är inte hela sanningen, på nätet har serien funkat alldeles ypperligt. (Visserligen registrerar SVT Play bara antalet påbörjade tittningar, vilket gör att vilket dubbelklick som helst registreras som två tittningar, men ändå.)
Det är främst ambitionerna och det konstnärliga resultatet som är mediokra, hela satsningen, idén.
Det hade vilken popkulturbuff med genuint tv-intresse som helst kunnat bedöma redan på förhand.
SVT Göteborg är helt enkelt för litet för två avenyer.
Så må vålnaderna av alla de kvalitetsdramasatsningar som, tack vare Andra avenyn, aldrig förverkligats hemsöka beslutsfattarna bakom den här såpan i all evighet, amen.


En studie i kapitalets logik
Det är alltsom oftast en fröjd att vara svd-prenumerant. Inte minst för annonserna: det är liksom en särskild sorts läsare som annonsavdelningen ser framför sig på veckomötena. En typ som hänger på Bukowski´s och som gärna köper soffor reade till endast 25 papp.

Förra veckans medföljande bilaga från barnsjukhuset Martina borde således inte ha kommit som en överraskning. Den som tycker att kvällstidningar personvinklar för hårt har ett och annat att lära av upphovsmakarna till fejktidningen "Vård & Hälsa".

Den leende lintussen Ester, 14 månader, ligger där på sitt operationsbord och inte ett öga ska vara torrt efter att ha mött hennes glada blå ögon. Ester illustrerar hur vackert det är på sjukhus när inte landstinget har varit där och petat med sina sossiga kö-fingrar och där den som bara gör rätt för sig först får vård precis när den vill.
Som av en händelse är samtliga barn som förekommer på bild blonda och blåögda (läs: här sparas inte på det socioekonomiska identifikationskrutet).

Det hela var så vackert att mina ögon tårades. Och det blev inte sämre av att Linda Skugge (ni kan skymta hennes bild-byline högst upp i högra hörnet) på krönikeplats slår fast att "Låt dem som vill betala avlasta vården."
Hurra för den snilleblixten! Gräddfilen som solidaritet! Varför har vi inte tänkt på det förut?

PS. Apropå Skugge bakade jag hennes "knäckiga rabarberpaj" som tilltugg till ryskalektionen i Innsbruck. Inte nog med att Sverige förlorade, pajen var verkligen inget vidare. DS.Förr i tiden

Åh, vad jag önskar att vi hade mer av sådant här i Sverige.
celebpolitics.com bedöms filmer politiskt efter matematiska måttstockar.
Fråga mig inte hur det går till, jag har aldrig varit någon stjärna på matte och tappar intresset så fort någon ens börjar prata räknemetodik.
Men sajtens betygsskala utgår tydligen på något sätt från antalet politiska utspel som gjorts i samband med inspelningen och antalet konservativa skådespelare som medverkar i rullen.
Omdömena om filmerna som utfästs av sajten pendlar därför mellan kategorierna "toxic liberal waste" och "conservative", där den förstnämnda betygsatsen utgör en slags motsvarighet till Expressens överkryssade geting och conservative ska tolkas som en direkt köpuppmaning.
Nu är jag visserligen inte konservativ så det förslår, men på en punkt håller jag verkligen med upphovsmännen bakom celebpolitics: det var bättre förr.
Åtminstone när det gäller högersympatier i Hollywood.

Fråga bara den gamla skatan Jane Russell - mest känd för fantastiska Gentlemen Prefer Blondes - som fyllde 87 år i lördags.
Russell - som ofta beskrivs som "kvinnan med de sommarheta läpparna och det vinterkalla hjärtat" - har vid flera tillfällen gnällt över hur blödiga hollywoodstjärnor är nuförtiden och att annat var det på hennes tid.
Eller för att använda Russells egna ord:  "The studio heads were all Republican, my boss Howard Hughes was a raving Republican, and we had a motion picture code in those days so they couldn't do all this naughty stuff. We had John Wayne, we had Charlton Heston, we had a man named Ronald Reagan, we had Robert Mitchum, James Stewart, Clark Gable."

Mm, det kan man verkligen - om man vill vara modern - kalla ett posse.
Även om Russell drog sig tillbaka som movie star redan på 60-talet dyker hon emellanåt fortfarande upp i den politiska debatten.
Hon har bland annat yrkat på censur av de snuskigare delarna i filmer hon själv spelat huvudrollen i, talat sig varm mot abort ("People should never, ever have an abortion. Don't talk to me about it being a woman's right to choose what she does with her own body. The choice is between life and death"), gått ut i korståg mot popmusik ("Music has gone just as bananas as the movies. But kids are learning swing and going back to the music of the forties. There's a swing club near my home in Santa Barbara, and the kids are fantastic. There's no drinking, no smoking, just dancing all night long") samt offentligt uttryckt sin stora beundran för Ann Coulter.
Klart man blir nostalgisk när man läser om slikt, ilskna tanter av det här virket tillverkas helt enkelt inte nuförtiden.
Och om Jane Russell får beskriva sig själv?
Ja, då använder hon orden:
"I always say I'm a mean-spirited narrow-minded right-wing, conservative Christian ... I start out with that, and if you don't like it, you can lump it. I am not politically correct."
Man kan inte annat än älska henne.


Koreaner, dessa koreaner

T som ligger bakom bloggen Demokratiska Folkrepubliken Korea är galen, komplett galen.
(Som Jean i Fröken Julie skulle ha uttryckt saken.)
Och därför - såklart - helt genial.
Just nu är DFRK således den enda bloggen jag verkligen behöver.
(Vilket å andra sidan inte betyder någonting så här i grafomana tider, men jag menar det som en komplimang.)

För övrigt har jag, på fredag morgon, blivit satt på ett tåg med avgång vid sexsnåret.
Mamma, hjälp, jag som aldrig är kontaktbar före elva.
(På tal om grafomani.)

Intervjumetoder man minns

Till viss del är det kanske en yrkesskada. Tillfredsställelsen man får av att läsa en riktigt dålig intervju. Som Sverker Lenas magplask i dagens DN, när han försöker prata med Magnetic Fields-mannen Stephin Merritt. En intervju som är så dåliga att Lenas var tvungen att göra en grej av den. Hur han blir så nervös av bristen på feedback att han ställer den ena stängda frågan efter den andra till Merritt. En artikel som dessutom bara förstärker myten av Merritt som den buttra, dystra konsnären.
Detta ger mig därför en ursäkt att gräva fram ett gammalt klipp från YouTube, där Merritt ju faktiskt bara framstår som en sansad och sympatisk person. För det är inte journalisters ansträngda, hysteriska nu-måste-du-svara-med-en-oneliner-på-min-fråga-ton som är det normala. Egentligen. Vi ses på konserten på söndag!Mest omdebatterad i SR:s låtlista just nu


Får faktiskt inte nog.


(Och visst är det Kevin Williams från Viva la Revolucion som dansar i bakgrunden?)

Roger, du är inte ensam!

Fast själv är jag mest förbannad över debaklet i Innsbruck, inte minst för att jag lyckats förtränga hur illa jag brukar tycka om att se Sverige spela. Några minuter in i matchen i går hade jag dock nyktrat till och erfor med ens verkligheten.

Till exempel hur långsam Henke Larsson varit de senaste fyra åren, hur Elmander lyser av skräck när bollen kommer i närheten, hur ofta (alldeles för ofta) uppspelen från backlinjen seglar rakt över mittfältet mot ensamma anfallare.
Hur arg, för att inte säga skitförbannad, man blir av att se en grupp gulklädda statyer som inte ens verkar vilja springa – än mindre göra mål.

Oh, well. Enough said. Matcherna som är kvar ser – åtminstone på förhand – inte annat än fantastiska ut, och om några veckor börjar Allsvenskan. Och då, mina vänner, är det dags för
masochism på riktigt.

Människohamn

På tal om professionalism (jag var till och med tvungen att slå upp ordet för att kolla stavningen) så blev jag nästan, men bara nästan, lite förälskad i John Ajvide Lindqvist under intervjun i går.
En intervju som finns
här, cirka en halvtimme in i timme ett.
(Bortse från den förfärliga profilbilden i skärmens överkant.)
Deltar i samtalet gör även bloggkollegan Anna Hellgren samt Bokhoran Johanna Ögren.

FRA

Nej, FRA-lagen som röstades igenom i går är knappast något att glädja sig åt.
För att använda ett rejält understatement.
Men om alla upprörda
liberala bloggare menar allvar med sina hot om att inte rösta i nästa riksdagsval och kanske aldrig mer delta i svensk, så kallad, skendemokrati så väntar åtminstone en promenadseger för vänsterblocket 2010.
Inget ont som inte för något gott med sig, som mina vänstervänner skulle säga.
Om den enorma uppslutningen mot FRA-lagen har det ju, för övrigt, sagts att den består i en gräsrotsaktivism som tvingade media att ta sitt ansvar, att sluta blunda för de inskränkningar i den personliga integriteten som vi nu antas stå inför.
Nu startar dock två etablerade ledarskribenter på Expressen en hatklubb mot Federley med affekterad descriptiontext på Facebook.
Gräsrotsaktivism var det, ja.

(Btw: Malte Persson håller som vanligt huvudet kallt.)

Just det

Nu är det officiellt att min gamla reportagebok No tears for queers blir teater hösten 2009.
Regionteater Väst och Riksteatern går ihop om det här projektet och skickar dessutom ut hela kalaset på landsturné 2010, om jag inte fattat saken fel.
Dramatiker blir Mattias Brunn, regissör och ensemble är fortfarande hemliga.

Bitter, moi?

Inte för att jag är missunnsam, men...
Det är så typiskt att allt roligt händer just när
Kvällspasset i P3 tillfälligt fått lämpa över aktualitetsansvaret till Brunchrapporten.

Rausing rymmer.
SJ hånar sina kunder.
En primadonna låser i vredesmod in sig i sin loge.
FRA-debatter. (se Annas inlägg nedan.)

Det smärtar mig på riktigt.
All rolig radio man kan göra av det här.
All rolig radio Brunchrapporten får göra.
Jag gnisslar tänderna.
Enligt säkra källor hörs det hela vägen bort till Brunchpassets redaktion tjugo meter ned i kontorslandskapet.

(Å andra sidan intervjuar jag John Ajvide Lindqvist i kväll, vid halvsjurycket. Och det är ju inte kattskit det heller.)

Att älska fotbolls-EM

Jag älskar verkligen fotbolls-EM. Mest för att jag hatar människor. I alla fall nära inpå mig.
Att kunna vandra runt i ett  öde Stockholm under en sommarkväll är som en kväll i paradiset. Att kunna åka tunnelbanan i stort sett ensam, i en helt tom vagn. Utan gatumusikanter, barn, djur eller mobilsamtal som stör.
Ett sorts kamratskap uppstår mellan oss avvikare, vi få som rör oss i den öde staden. Vi nickar till varandra, med ett försiktigt leende i mungipan. Och jag tar viktigt upp min Stora Tjocka Bok, för att signalera hur otroligt oviktigt jag tycker att det där med sport är.
Sen, på bara några minuter förändras allt. Tunnelbanan är igenkorkad. Vuxna män med rinniga blågula fläckar på kinderna och vikingahorn på huvudet tar upp all plats. En doft av svett och testosteron slår emot en, i det tropiska klimat som plötsligt bildats i den packade vagnen.
Det är därför jag håller på Sverige ikväll. Så jag får fler chanser att leka Postapokalyptiskt Stockholm för mig själv.

En man med många talanger

Han har fler pr-ess i ärmen än en genomsnittlig postjärna på dekis, Fredrick Federley. Mannen som gett upphov till epitetet Stureplanscentern har skänkt pengar till Israels armé mitt under brinnande attackkrig mot Libanon, startat och konkursat en salladsbar by means of anti-facklig aktivism och ordnat pr-kalas för den 60-årsjubilerande apartheidstaten Israel. Ingen riksdagsledamot skaffar sig så mycket rampljus som han.

Alltså var det med viss nyfikenhet jag såg fram emot Federleys agerande i gårdagens riksdagsdebatt inför FRA-omröstningen. Hur skulle han göra? Stå upp för de förment liberala åsikter som gett honom riksdagskarriären? Eller följa partipiskan, rösta ja och säkerställa en plats högt upp på nästa valsedel?

Resultatet blev ett både-och. Ett krav på återremitterande (tillsammans med Annie Johansson), och en chans att klara sig undan med en ja-röst lite senarare i dag, efter att försvarsmakten filat lite på formuleringarna.
Men som han gjorde det!

Aftonbladets politikbloggare Johanna Melén följde dramat på plats och slog fast att:
"Sällan har ett så känslofyllt anförande hållits i Sveriges riksdag. Centerpartisten Fredrick Federley fick flera gånger avbryta för att harkla sig, ta en klunk vatten eller bara ett djupt andetag.
När Federley kom in på sin mamma var tårarna nära:
– Hon sa, du måste göra vad som är rätt. Väljarna har inte valt dig för att gå emot din övertygelse."


Enligt Melén hade inte bara Federley nära till tårarna, även försvarsminister Tolgfors talade "nästan med darr på rösten" när han efter allianskamratens framförande upplyste plenum om att ingen som hört Fredricks anförande kunde undgå att se på honom med mer respekt som både människa och politiker.

Ursäkta mig, men nu måste jag gå och kräkas.

En enda stor lögn

Jag vet inte vad det beror på - Freud, är du där? - men uppenbarligen väljer jag helt undermedvetet att kolla på filmer och läsa böcker som handlar om att ljuga just nu.
I helgen betade jag dels av rullarna
Atonement (som bygger på Ian McEwans bok med samma namn) och The assassination of Jesse James by the coward Robert Ford (som också har skönlitterär förlaga).
Och dels såg jag om El labyrinto del Fauno samt El Orfanato.
Först efteråt slog det mig att i samtliga fyra filmer utgör lögnen ett centralt tema, som fantasi eller ond tro, som livslögn eller skydd.
I Atonement försöker den stackars författaren Briony, som i barndomen ödelade två liv genom några förflugna ord, släta över sin synd genom att skänka de båda oskyldiga krakarna nytt liv, ett annat liv, i en självbiografisk roman.

Ford blir, i The assassination..., så bestört över att hans barndomshjälte, rånaren och mördaren Jesse James, i själva verket är en småborgerlig, om än sadistisk och självmordsbenägen, hemmafarsa som låter sin familj stå i vägen för ett grandiost öde, att han bestämmer sig för att mörda honom.
Och i El Orfanato och Pans Labyrint - vars gemensamma nämnare stavas Guillermo del Toro - är tillvaron så mörk, hemsk och pissig att lögnen och fantasin utgör den enda rimliga överlevnadsmöjligheten.
Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka de här filmvalen.
Antingen har jag fått en realityöverdos av Noréns dagböcker eller också står mitt sommaruppehåll i samtalsterapin inför en spännande vändning.


Avsnitt 15

Åh, det är så trist.
Nästan halvvägs in i
Buffy the vampire slayer - Joss Whedon's season eight har handlingen fortfarande inte tagit ordentlig fart.
Säsongen som började så storslaget med de fyra första avsnitten - oops, menar numren - i The long way home har i bästa fall utvecklats till en halvdan bagatell, i värsta fall en besvikelse.
Vilket delvis, naturligtvis, har med det amerikanska serietidningsformatet att göra.
25 sidor i månaden är så kort, så kort och jag har fullt sjå med att försöka skaffa överblick och brottas ständigt med frågetecken angående kontinuiteten. 
(Vem är den där Twilight? Vad hände med militärens offensiv mot slayercommunityt? Vart tog Giles vägen nu igen? Dog Warren och Amy?)
Särskilt som fyra nummer sammantaget bildar ungefär ett tv-avsnitt.
Är lika med fyra reklampauser á en månad vardera.
Är lika med Femman kan bara gå och hänga sig.
Därmed inte sagt att Buffys senaste arc - Wolves at the gate - saknar kvaliteter.
Och särskilt inte gäjjiga sådana, eftersom same sexandet utanför de stränga kommersiellt inriktade tv-chefernas heteronormativa ramar inte längre enbart omfattar Willow eller Andrew.
Buffy okynnesligger till exempel med en japansk slayerlolita och fantiserar uppenbarligen om en trekant med Judi Dench och Eleanor Roosevelt.
Och Xander som - för andra gången, ska tilläggas - har sett en fuling ta kål på ytterligare en av hans flickvänner tycks i sin tur söka samkönad snusktröst hos Dracula.
Så efter att ha avslutat läsningen av det senaste numret är jag rentav på vippen att utbrista i ett "gala!"
Men bara nästan.

(Bäst i sista delen av Wolves at the gate dock: en gigantisk sjumeters-Dawn rumlar runt bland skyskraporna i Tokyo och konfronteras med en lika stor robotversion av sig själv.
En robotversion som ryter: I am Robot-Dawn! I am a teenage girl. I like blue jeans and irony.
Ahh, bliss.
Vem behöver en Godzilla då?)


Tillskott

Vauxhall and I har varit Sveriges sömnigaste blogg, inget snack om saken.
Nedlagd rentav.
Men nu ämnar Anna och jag ändra på det.
Tror vi.

Och det med hjälp av en av Sveriges ondaste, men också bästa, kulturjournalister.
Jag snackar naturligtvis om Roger Wilson, mannen som ger begreppet panelprenumeration och jobbsamlande helt nya innebörder.


Bienvenue, Roger!

(För det betyder väl välkommen?)


Kom ut och hitta den du älskar

Ingen som läst John Ajvide Lindqvists skärgårdsdrama Människohamn kommer att kunna lyssna på The Smiths igen utan en stor, tung klump i kroppen.

Som om det inte räcker att Steven Patrick gått och förlorat sig i mörkblå populism och trivselfetma där nere i Italien.

Den där filmen

På tal om skotips: Sex and the city-filmen var ångestskapande.
Inte bara för att filmen i sig var trött, lång och seg. (Mer om det en annan gång.)
Eller att Carries relation till Big ligger farligt nära gränsen om normaliseringsprocessen i ett fysiskt och psykiskt destruktivt förhållande.
(Jag spår att den givna uppföljaren kommer att utspela sig tio år fram i tiden på ett kvinnohärbärge där Carrie sitter och trycker i ett skitigt rum, medan Big står utanför och skriker hotelser.)
Utan också för - och jag är mycket väl medveten om den öppna dörren jag härmed sparkar in - alla jävla märken som upptog sisådär tjugofem procent av filmen.
De Gucci-märkta påsarna - vi snackar tjogvis - som Samantha skyfflade in i bagageutrymmet på sin bil.
Handväskan från Louis Vuitton som fick Carries assistent att tjuta av lycka.
Den Mercedes Benz-sponsrade modevisningen.
Det personliga brevet till Carrie från Vivienne Westwood och den bifogade marängliknande bröllopsklänningen.
Donna Karan-påsarna som en höggravid Charlotte nästan drunknar i - en god kvinna shoppar in i det sista, bokstavligen talat tills värkarna sätter in - när hon är ute och spatserar på femte.
Et cetera, et cetera.
Den öppna dörren: jo, jag är medveten om att produktplaceringen och fasadglamouren upptog en stor del också av serien.
Men här slog konsumtionspropagandan mot mig som en vägg, mindes inte att det faktiskt snarare var så att intrigen spann kring namedroppingen av dyra märken än tvärtom.
Hade fått för mig att det, trots allt, fanns någon form av feministiskt idealistisk ryggrad i serien, men upptäckte att jag hade förväxlat den med den Rorscahchfläck som tiden skapat av Sex and the city och som Karin Eder Ekman skrev om på Aftonbladets kultursida härom sistens.
Fläcken som ändrar betydelse och innebörd beroende på vem som betraktar den. Vilket i sin tur innebär att någon, i Sex and the city, ser en radikalfeministisk serie där kvinnor får ha sex på mäns villkor, någon annan ser ett propagandatal för tvåsamheten, en tredje ser en argumentation för inmundigandet av Cosmopolitans.
Och jag är kanske bara en gammal gubbgrinig sexist som inte förstått att shopping ses på med förakt bara för att det traditionellt förknippats med kvinnor och att manifesterandet av Manolo Blahniks-pjucks kan vara en feministisk aktion i sig och bla bla bla.
Men grejen är att jag inte känt mig så fysiskt påverkad av en film sedan jag såg Supersize me.
Av Sex and the city blev jag äcklad över mitt eget deltagande i en själlös kultur som förtjänar all skit den får.
Av Supersize me blev jag åtminstone hungrig.

Hej igen

Anna undrar vad en seriös blogg är.
Ja, fan vet.
Någonting utan lunchbilder och skotips, antar jag.
En blogg som garanterat inte täcks av kvällstidningarnas nöjessidor och som genomsnittligt, men generöst räknat, når 50 läsare i veckan.
Upphovsmakarna - som heller inte lär få sommarprata, vare sig i P3 eller P1 - inkluderade.
Det räcker rätt bra, tycker jag.
Om Anna hakar på är dock fortfarande en öppen fråga.